7 weetjes over de wulp

7 weetjes over de wulp

 

De wulp is een Nederlandse weide- en kustvogel. Hij is een van de grootste steltlopers en heeft de langste snavel. De Numenius arquata, zoals hij in het Latijns heet, staat helaas op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Daar moet verandering in komen!

 

 

1. Jaar van de wulp

2019 was het jaar van de wulp. Sovon en Vogelbescherming Nederland riepen vorig jaar uit tot het jaar van deze weidevogel. Dit om meer aandacht voor- en onderzoek naar de vogel te creëren.

 

2. Vader en moeder

In het gezin van de wulp zijn de taken goed verdeeld. Vader en moeder wisselen elkaar af tijdens hun twee á drie uur durende 'nestdienst'. De één bewaakt het nest, de ander gaat op zoek naar voedsel. Wanneer de eieren zijn uitgekomen is het aan vader om de kuikens verder groot te brengen.

 

3. Bedreigd

De wulp staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels, de populatie van deze vogel (maar ook van broedvogels) neemt af. Om hen te beschermen is er behoefte aan broedplekken en voldoende voedsel, maar ook aan rust. Ga je wandelen met je hond of vogels spotten? Houd dan voldoende afstand en lijn je hond aan.

 

4. Lange poten

De wulp heeft lange poten en een opvallend lange en omlaag gebogen snavel. De vrouwtjes hebben een langere snavel dan de mannetjes, maar zien er verder ongeveer hetzelfde uit. Met hun gebogen snavel kunnen ze gemakkelijk wormen uit de grond trekken.

 

5. 200.000 overwinteraars

In de winter komen veel wulpen uit de oostelijke delen van Europa hier overwinteren. Er zijn dan wel 200.000 van deze vogels in ons land. De meeste Nederlandse wulpen verblijven tijdens de winter juist in het midden en zuiden van Europa. Wist je dat 25 tot 50% van de wereldpopulatie van deze vogel op enig moment in Nederland verblijft? Laten we deze mooie vogel hartelijk welkom heten!

 

6. Waddengebied

De wulpen in Nederland vind je in de winter vooral in het Waddengebied. Hier overwinteren ze. Tijdens het broedseizoen vind je veel wulpen op het platteland in het noorden en oosten van ons land.

 

7. Nest

Het nest van de wulp vind je niet in de boom, maar juist in de grond. De wulp legt zijn eieren in een klein kuiltje dat met een dun laagje takjes of bladeren bedekt wordt. 

 

Bron: #samenvoordieren jaargang 2, uitgave 1. 


Bekijk ook de andere natuurdieren weetjes

Deel dit artikel met anderen: