7 weetjes over de vos

7 weetjes over de vos

 

 

De vos, met de Latijnse benaming, Vulpes Vulpes, is één van Nederlands grootste roofdieren. En misschien wel de bekendste. Hij wordt ook wel de rode vos of de gewone vos genoemd.

 

 

 

 

 

1. Vossenwelpjes

Het duurt twaalf dagen voordat een vossenwelp voor het eerst zijn oogjes opent. Bovendien blijven de kleine vosjes de eerste vier weken van hun leven in het hol waar ze geboren zijn.

 

2. Multitalent

Als de vos in gevaar is, kan hij tijdens een sprint een topsnelheid van vijftig kilometer per uur halen. Ook springen kan hij goed: tot wel vijf meter ver en twee meter hoog.

 

3. Geluiden en maniertjes

Vossen kunnen een hoop verschillende geluiden maken, Van schril gekef tot pauwachtig geroep en van kleine blafjes tot klokkende geluidjes. Daarnaast maken ze om te communiceren ook veel gebruik van lichaamstaal

 

4. Mannetjes en vrouwtjes

Vossen worden ongeveer 35 tot 40 centimeter hoog met een kop-romplengte van 58 tot 90 centimeter en een staartlengte tussen de 30 en 50 centimeter. Mannetjesvossen, ook wel rekels genoemd, zijn over het algemeen groter dan de vrouwtjes, de moeren.

 

5. Nestjes

De draagtijd van een vrouwtjesvos is ongeveer 53 dagen. Een worp telt meestal vier tot zes welpjes. De paartijd valt in de winter, waardoor moeren tussen maart en mei werpen.

 

6. Alleseter

Hoewel de vos tot de carnivoren, de vleeseters, behoort, beperkt hij zich niet tot dierlijk voedsel. Hij vult zijn menu, wat voornamelijk bestaat uit muizen en andere kleine knaagdieren, aan met vruchten en bessen. Soms eet een vos knaagdieren of kippen uit een ren. Dit betekent niet dat de vos gevaarlijk of agressief is. Beveilig de ren goed en de vos zal vertrekken en zijn eten in het bos zoeken.

 

7. Leefruimte

Het territorium van de vos varieert van 100 tot 400 hectare. Het territorium is kleiner wanneer er veel voedsel te vinden is en groter wanneer eten schaars is. De vos moet immers verder zoeken naar voedsel.

 

Bron: #samenvoordieren jaargang 1, uitgave 1


Bekijk ook de andere natuurdieren weetjes

Deel dit artikel met anderen: