7 weetjes over de ree

7 weetjes over de ree

 

De ree is de meest voorkomende hertensoort in Europa en groeit nog steeds in aantal. De Capreols capreolus leeft in of aan de rand van het bos, waar hij voldoende beschutting en rust vindt.

 

 

 

1. Zo groot

De gemiddelde lengte van een ree varieert van 1 tot 1,40 meter en het dier wordt 60 tot 90 centimeter hoog. Het gewicht varieert van 15 tot wel 35 kilo.

 

2. Verspreiding

Pas in het begin van de twintigste eeuw verspreidde de reeënpopulatie zich door Nederland. Voor die tijd was het dier alleen te vinden op de Veluwe en in Limburg. Volgens een recente telling leven er nu zo'n 110.00 reeën in Nederland.

 

3. Gewei

Het gewei van een ree wordt ieder najaar afgeworpen, waarna er een groter gewei voor teruggroeit. Het gewei van een reebok wordt zo'n 25 centimeter groot. Aan de basis van het gewei zitten talgklieren die een sterke geur afgeven. In de voortplantingsperiode bakenen mannetjes daar hun territorium mee af.

 

4. Bambi

Een reekalfje lijkt de eerste weken van zijn leven op Bambi uit de Disneyfilm: bruin met witte vlekken. Na een halfjaar verdwijnen deze vlekken en krijgt hij een egale roodbruine kleur. In de herfst krijgen reeën een wintervacht, met langere haren in een grijsbruine tint.

 

5. Herkauwers

Reeën zijn herbivoren en eten dus plantaardig, denk aan: bessen, eikels, nootjes, grassen en planten. Net als koeien herkauwen zij hun voedsel.

 

6. Reekalf

Het duurt 3 tot 4 weken tot jonge reekalfjes sterk genoeg zijn om hun moeder te volgen. Tot die tijd gaat de reegeit er alleen op uit om voedsel te halen. De reekalfjes wachten op haar op een beschutte plek. Omdat de kleintjes in de eerste weken van hun leven nog geen lichaamsgeur afscheiden, zijn ze veilig voor roofdieren. 

 

7. Beschermd

De ree is een beschermde diersoort. Het opvangen en verzorgen van dit wilde dier is zeer specialistisch werk; ga hier dus nooit zelf mee aan de slag! Sowieso is het belangrijk om reekalfjes met rust te laten, moeder reegeit is altijd in de buurt en houdt van een afstandje haar kroost in de gaten.

 

Bron: #samenvoordieren jaargang 1, uitgave 2. 

 

 


Bekijk ook de andere natuurdieren weetjes

Deel dit artikel met anderen: